θερμαντικα σωματα αλουμινίου, εξοικονόμησης ενέργειας, διακοσμητικά θερμαντικά σώματα θερμαντικα σώματα καλοριφέρ πανελ, aluminium radiators, heating radiators, design thermantika somata kalorifer, πετσετοκρεμαστρες, θερμανση, οικονομικά, οικολογικα. thermansi

 

Ενημέρωση
Επιλέγοντας θερμαντικά σώματα

Τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε μεγάλη πρόοδος στον τομέα των θερμαντικών σωμάτων, που οδήγησε στη δημιουργία σωμάτων σε διάφορα σχέδια, υφές κ.α.

Στην Ελλάδα, βάση του υλικού κατασκευής, έχουν επικρατήσει τρείς κυρίως τύποι σωμάτων:
- Χυτού σιδήρου
- Χαλύβδινα
- Αλουμινίου

Σίγουρα όλοι οι τύποι σωμάτων, ανεξαρτήτως υλικού, ποιότητας κατασκευής, χώρας προέλευσης κτλ, κάνουν την ίδια δουλειά – παράγουν ζέστη. Σημασία έχει πόσο αποτελεσματικά το κάνουν, πόσο ενεργοβόρα ή μη είναι, και τι διάρκεια ζωής έχουν.

Έτσι τα βασικά χαρακτηριστικά των σωμάτων που πρέπει να μας απασχολούν (εκτός από τις διαστάσεις και την απόδοση τους, καθώς σε όλους τους τύπους θα βρούμε σώματα ίδια απόδοσης κτλ), είναι η θερμική αγωγιμότητα και η θερμική αδράνεια του υλικού κατασκευής τους καθώς και η χωρητικότητα τους σε νερό. Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά καθορίζουν το πόσο αποτελεσματικά, αλλά και με τι κόστος ζεσταινόμαστε.

Η θερμική αγωγιμότητα καθορίζει την ευκολία ή δυσκολία που έχει ένα υλικό στην διάδοση της θερμότητας στο εσωτερικό του. Όσο πιο μεγάλος είναι ο ρυθμός μετάδοσης της θερμότητας τόσο γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα θα μεταδοθεί η θερμότητα σε όλο το σώμα.

Η θερμική αδράνεια καθορίζει τον βαθμό και την ικανότητα του υλικού να αποθηκεύει την θερμότητα. Όσο πιο μεγάλη θερμική αδράνεια έχει ένα υλικό τόσο περισσότερη θερμότητα θα αποθηκεύσει, γεγονός που οδηγεί σε μεγάλη καθυστέρηση της απόδοση του σώματος.
Πριν μερικές δεκαετίες η μεγάλη θερμική αδράνεια στα σώματα θεωρούταν πλεονέκτημα, καθώς μπορεί να καθυστερούσαν πολύ τα σώματα να ζεσταθούν, αλλά διατηρούσαν μετά τη ζέστη για μικρό χρονικό διάστημα. Τα χρόνια εκείνα είχε ιδιαίτερη σημασία αυτό το χαρακτηριστικό καθώς οι μονώσεις των τοίχων ήταν σχεδόν ανύπαρκτες με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες απώλειες. Στην σύγχρονη εποχή, με τα σύγχρονα συστήματα δόμησης και τις εξελιγμένες μονώσεις τόσο σε τοίχους όσο και στους υαλοπίνακες, αναλαμβάνει το ίδιο το κτήριο να διατηρήσει την θερμοκρασία για πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Επίσης τα νέα συστήματα αυτονομίας (κεντρικής ή θερμοστατικών κεφαλών) καθιστούν την μικρή – πλέον - θερμική αδράνεια ως πλεονέκτημα, καθώς τα σώματα αντιδρούν άμεσα στις εντολές του συστήματος.

Η χωρητικότητα των σωμάτων σε νερό συμβάλει στον ρυθμό θέρμανσης του σώματος, καθώς και στην ενέργεια που καταναλώνεται. Όσο μικρότερος ο όγκος νερού τόσο γρηγορότερα θερμαίνεται και τόσο λιγότερη ενέργεια απαιτεί.

Σώματα χυτού σιδήρου:
Τα σώματα χυτού σιδήρου γνώρισαν μεγάλη άνθιση σε παλαιότερες δεκαετίες.
Το υλικό έχει πολύ μικρή θερμική αγωγιμότητα, ενώ βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η μεγάλη θερμική αδράνεια του υλικού, και η πολύ μεγάλη χωρητικότητα τους σε νερό.

Χαλύβδινα σώματα:
Τα χαλύβδινα σώματα αποτελούν την πλέον διαδεδομένη επιλογή, καθώς προσφέρονται σε πληθώρα τύπων και σχεδίων, ενώ οι τιμές του ποικίλουν από πολύ οικονομικά μέχρι πολύ ακριβά σώματα (ανάλογα την ποιότητα, τον τόπο προέλευσης κτλ)
Το υλικό έχει μέτρια θερμική αγωγιμότητα, και μεσαία θερμική αδράνεια, ενώ η χωρητικότητα των σωμάτων σε νερό ποικίλει ανάλογα τον τύπο του σώματος από πολύ μεγάλη μέχρι μεσαία.

Σώματα αλουμινίου:
Τα σώματα αλουμινίου αποτελούν μία φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, καθώς το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται (αλουμίνιο) είναι 100% ανακυκλώσιμο (το 40% του αλουμινίου που χρησιμοποιείται διεθνώς προέρχεται από ανακυκλωμένο αλουμίνιο). Τα νέας γενιάς σώματα αλουμινίου είναι καλαίσθητα, με μοντέρνο σχεδιασμό και προσφέρονται σε πληθώρα τύπων, διαστάσεων και χρωμάτων (ακόμα και σε απομίμηση ξύλου).
Το αλουμίνιο έχει πολύ μεγάλη θερμική αγωγιμότητα, πολύ μικρή θερμική αδράνεια, και τα σώματα έχουν πολύ μικρή χωρητικότητα σε νερό.

Ο συνδυασμός των τριών αυτών χαρακτηριστικών καθιστά τα σώματα αλουμινίου ως τα λιγότερο ενεργοβόρα, με άμεση απόδοση της θερμότητας, και άμεση απόκριση στης εντολές των θερμοστατικών συστημάτων, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση κατά 15 - 20%.

Τα πλεονεκτήματα τους όμως δεν τελειώνουν εδώ. Τα σώματα αλουμινίου είναι πολύ ελαφριά, έτσι δεν επιβαρύνουν την δομή του κτιρίου με επιπλέον βάρος, και τοποθετούνται πολύ εύκολα.

Το αλουμίνιο είναι από τα πλέον ανθεκτικά υλικά, δεν σκουριάζει και δεν διαβρώνεται. Τα νέα κράματα αλουμινίου που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σωμάτων προσδίδουν στα θερμαντικά σώματα βέλτιστη αντοχή στην ατμοσφαιρική διάβρωση. Επίσης έχουν αναπτυχθεί και πολύ οικονομικοί τρόποι για προστασία των συστημάτων θέρμανσης για περιοχές με πολύ κακής ποιότητας νερό.

Τέλος τα θερμαντικά σώματα αλουμινίου αποτελούν ιδανική επιλογή για χρήση σε κτίρια με προδιαγραφές μειωμένων ενεργειακών απαιτήσεων, και για χρήση σε συστήματα όπου η ενέργεια θα προέρχεται εξ’ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά πάνελ, ανεμογεννήτριες, γεωθερμία), όπου μπορούν λειτουργήσουν χωρίς να απαιτείτε η χρήση επιπρόσθετων μέσων για αύξηση της θερμοκρασίας του νερού (καυστήρα κ.α.).

picture